Wat is lyme?

Lyme-borreliose of de ziekte van Lyme is een aandoening die ontstaat als gevolg van een beet van een besmette teek.

Lyme wordt overgedragen via de borrelia bacterie en kan zorgen voor besmetting bij huisdieren en mensen.

In België is 10 tot 23% van de teken besmet met de Borrelia bacterie die lyme veroorzaakt. Na een beet van een geïnfecteerde teek loopt uw huisdier de kans om de ziekte te ontwikkelen. Het kan evenwel maanden duren voordat symptomen zichtbaar worden.

De ziekte van lyme is zeer ernstig en zorgt voor een heel variërend en moeilijk te diagnosticeren symptomenbeeld.

Het meest voorkomende symptoom bij besmetting met de ziekte van Lyme is kreupelheid en pijn ter hoogte van de gewrichten.

Maar ook andere symptomen kunnen optreden, zoals

  • Koorts
  • Verlies van eetust
  • Uitdroging
  • Sloomheid
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Aantasting van nieren

In extreme gevallen kan de aandoening dodelijk zijn.


Ook gevaarlijk voor de mens

In Europa worden jaarlijks ongeveer 65.000 gevallen van besmetting met de ziekte van lyme gemeld.

Net als bij huisdieren, zijn de symptomen zeer variërend en onduidelijk en wordt de ziekte in vele gevallen pas in een later stadium gediagnosticeerd.

Aangezien baasjes en dieren in steeds nauwer contact leven, is het belangrijk je huisdier regelmatig te behandelen tegen teken. Teken kunnen namelijk overgedragen worden via je huisdier en zo zorgen voor een mogelijke besmetting.


Preventief werken

Het is steeds raadzaam om preventief te werken en teken zo veel mogelijk te weren.

Je kan teken op meerdere manieren aanpakken:


(1) Vermijd risicogebieden

Teken komen voornamelijk voor in bosrijke gebieden, struikgewas en hoge grassen. Vooral baasjes die vaak gaan wandelen en de hond vrij laten lopen in weilanden en struik- en boomrijke gebieden dienen extra voorzichtig te zijn. Ook waterrijke gebieden vormen een verhoogd risico.


(2) Teekwerende en afdodende producten

Gebruik een efficiënt product tegen teken.

Deze producten zorgen voor een snelle afdoding van de teek, waardoor het risico op besmetting sterk verkleint.

Helaas kunnen wij deze producten niet online aanbieden. De Belgische wetgeving verbiedt namelijk de online verkoop en aankoop van voorschriftplichtige producten, zoals ontvlooiing en ontworming.


(3) Verwijderen van zichtbare teken

Controleer na de wandeling in risicogebieden steeds je hond op de eventuele aanwezigheid van teken. Wanneer je een teek ziet, kan je die gemakkelijk verwijderen met een tekentang. Zorg ervoor dat je de tang goed positioneert en de teek in zijn geheel verwijdert.

tekentang otom


(4) Vaccinatie tegen lyme

Sinds kort is er voor honden een nieuw vaccin op de markt dat je huisdier beschermt tegen de ziekte van lyme.

Wanneer een teek zich gaat voeden bij een met Merilym (vaccin tegen lyme) gevaccineerde hond neemt hij specifieke antistoffen op die de migratie van de borrelia bacterie naar de speekselklieren verhindert. Zo kan de teek de hond niet infecteren na een beet. De borrelia bacterie wordt als het ware inactief in de teek. Hierdoor kan je zelf ook niet besmet worden na contact met teken op je hond.

Het vaccin tegen de ziekte van lyme mag vanaf de leeftijd van 12 weken toegediend worden en dient de 1e maal herhaald te worden na 3 weken. Vervolgens volstaat een jaarlijkse hervaccinatie.